Wet milieugevaarlijke stoffen


Wet milieugevaarlijke stoffen 1.0

(natuur, milieu en energievoorziening; recht en misdaad; (vooral) in Nederland)

wet die van 1985 tot 1 juni 2008 van kracht was, waarin bepaald werd welke stoffen als milieugevaarlijk aangemerkt kunnen worden en hoe er met die stoffen omgegaan moet worden
Vaak afgekort tot Wms.

Semagram (extra betekenisinformatie)


De Wet mileugevaarlijke stoffen…

is een wet

  • [Functie] dient om te bepalen welke stoffen als milieugevaarlijk aangemerkt kunnen worden en hoe mens en milieu tegen deze stoffen beschermd moeten worden
  • [Tijd] was van kracht van 1985 tot 1 juni 2008 en werd vervangen door de regelgeving in de Europese Verordening REACH (Registration, Evaluation and Authorization of CHemicals) in 2007

    Hoofdsemagram: wet


    Algemene voorbeelden


    Stoffen in de eerder genoemde categorieën kunnen wel degelijk gevaarlijk zijn; echter, zij vallen niet onder de Wet milieugevaarlijke stoffen en zijn daarom niet voorzien van een gevaarsymbool, R- en S-zinnen. Een bekend voorbeeld hiervan is benzine dat volgens de WMS milieugevaarlijk, brandbaar en giftig is, maar deze etiketten niet hoeft te dragen. Een ander bekend voorbeeld zijn sigaretten. Hoewel bewezen kankerverwekkend, worden ze toch niet uitgerust met de bekende oranje/zwarte doodskoppen.

    https://nl.wikipedia.org/wiki/Wet_milieugevaarlijke_stoffen,

    Krachtens het Cadmiumbesluit van de Wet Milieugevaarlijke Stoffen mogen consumentenprodukten niet meer dan vijftig milligram cadmium per kilo gebruikt materiaal bevatten.

    NRC,

    Sinds enkele jaren zijn overtredingen van de vuurwerkregelgeving, die gebaseerd is op de Wet milieugevaarlijke stoffen, strafbaar gesteld in de Wet op de economische delicten.

    http://www.openbaarministerie.nl/publikat/milieu/vuurwerk98/vuur1.htm#ach

    In december 2002 heeft Vos BV ingestemd met het transactievoorstel van het OM Den Haag. Wegens overtreding van de Wet Milieugevaarlijke stoffen heeft Vos 500.000 gulden betaald.

    http://www.openbaarministerie.nl/

    Van der Wal merkte nog eens op dat de provincie Zeeland en het ministerie van Verkeer en Waterstaat wel de nodige vergunningen hebben verleend, waar Pronk dan plotseling doorheen fietste met de Wet milieugevaarlijke stoffen in de hand.

    Provinciale Zeeuwse Courant,